Tai Chi in Lokeren

Tai chi was in het oude China een krijgskunst gebaseerd op de yin-yang-filosofie, die wij nu graag aan jou leren tijdens onze tai chi-lessen in onder andere Lokeren. Yin en yang zijn twee polen die één geheel vormen zoals licht en duister, man en vrouw, spanning en ontspanning. Het hoogste doel was evenwicht bereiken.

De oorsprong van tai chi, nu aan jou geleerd in Lokeren

Zo’n 7000 jaren geleden gebruikte men in China stokjes of botten om voorspellingen te doen. Daaruit groeide het gebruik van hexagrammen, een voorloper van het schrift. Je vindt ze onder andere in het Boek der Veranderingen, de I Tjing. Deze klassieke tekst wordt nog altijd als orakel- of wijsheidsboek gebruikt. In een aantal hexagrammen wordt verwezen naar ‘spontane bewegingen’. En dat is waar we ook in tai chi uiteindelijk naar op zoek gaan. In de lessen die ik geef in Lokeren, Gent, Brugge en Hulst (NL) grijp ik geregeld terug naar die ‘spontane bewegingen’ van de tai chi. Gaandeweg wordt duidelijk wat hiermee precies bedoeld wordt.

Versterkende oefeningen

Enkele eeuwen later, 500 jaar voor het begin van onze jaartelling, trok monnik Da Mo, Bodhidharma in het Indisch, vanuit Indië naar China om zijn leer te verspreiden. Hij wordt de grondlegger van wat het Chan-boeddhisme genoemd wordt en leerde de Chinese monniken lichamelijk en mentaal versterkende oefeningen. Die werden later in het boek Y jin Ying, het boek over de verandering van pezen en botten, gebundeld. In de lessen tai chi in Lokeren, doen we regelmatig deze versterkende oefeningen die meteen ook aanvoelen als een ontspanningstherapie.

Een betere gezondheid

Chang San Feng hield ze in zijn achterhoofd toen hij er omstreeks de 13de eeuw dertien houdingen uit puurde. Hij wordt beschouwd als de stamvader van de tai chi. De grondlegger van de moderne tai chi is Yang Cheng Fu (1883-1936). Hij zorgde ervoor dat de klemtoon in tai chi niet meer op krijgskunst maar op het verbeteren van de gezondheid kwam te liggen, een visie waar ik in Lokeren volledig achter staan. De eeuwenoude Chinese gezondheidspraktijk Qi Gong kan gezien worden als de basis van tai chi met zijn zachte en repetitieve bewegingen die ik jou in een andere les in Lokeren graag leer beoefenen.

Meer energie

Traditioneel wordt tai chi aan de hand van een vorm onderwezen en hier maken we bij Taijischool Lieven Van den Berghe gebruik van op al onze locaties, waaronder in Lokeren. Er bestaan veel verschillende vormen, wij gebruiken de 37-vorm die Shen Jin ontwikkelde. Zij is de dochter van mijn leermeester dokter Shen Hongxun. Haar vorm bestaat uit 37 basishoudingen waarbij je leert hoe een beweging spontaan volgt uit een voorgaande. Ontdek alle mogelijke bewegingslessen om jouw lichaam soepel te krijgen.

Kies voor een sterkere gezondheid

Ervaar zelf de gezondheidsbevorderende effecten op jouw lichaam van de bewegingskunst van tai chi in een van onze lessen in Gent, Brugge, Lokeren of Hulst (NL). Je kan natuurlijk ook kiezen voor een van de andere Oosterse meditatietechnieken. Beslis vandaag nog om voor een betere gezondheid te kiezen en schrijf je in via de contactpagina. Neem telefonisch contact op 0497 42 67 59 voor verdere vragen of verstuur een e-mail naar lievenvandenberghe@hotmail.com.

Advertentie